Kuchnia

Bułeczkowo

Wieniec drozdzowy z maslem orzechowym

ciasto:

500 g mąki
1 szklanka mleka
3 jajka
50 g drożdży
100 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli


na nadzienie:

1/2 szklanki powideł śliwkowych
1/2 szklanki nutelli
1/2 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów

Mąkę przesiać do miski.
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z resztą cukru.
Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, żółtka, pozostałe mleko i sól.
Zacząć wyrabiać, po chwili dolewając roztopione wystudzone masło.

Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt.
Posmarować go nadzieniami w różnych miejscach na zmianę. Zwinąć całość w roladę.

Foremkę posmarować masłem i wysypać mąką.

Przełożyć ciasto.
Można posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation