Kuchnia

Kuchnia

Chleb dyniowy z pestkami - Składniki
150 g puree z dyni
100 g jogurtu naturalnego
około 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
około 200 ml letniej wody
50 ml oleju lub oliwy
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
15 g świeżych (lub 7 g suszonych) drożdży
garść pestek dyni
Wykonanie
Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i trochę wody - rozmieszaj.
Dynię wymieszaj z jogurtem naturalnym i olejem.
Do mąki dodaj sól, dynię, pestki oraz rozczyn drożdżowy.
Wlej mniej więcej połowę wody i zacznij wyrabiać ciasto.
Jeśli ciasto jest za gęste to dodaj więcej wody.
Misę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół) i wstaw do niego żaroodporny garnek (razem z pokrywką).
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć.
Uformuj bochenek i ułóż go na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką - pozostaw tak na około pół godziny.
Ostrożnie zdejmij pokrywkę z garnka, zbierz rogi papieru do pieczenia tak aby móc przenieść chleb.
Ostrożnie umieść go w garnku razem z papierem, przykryj pokrywką i piecz tak przez 30 minut.
Po tym czasie ostrożnie zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut.
Po upieczeniu wyjmij razem z papierem z garnka i odstaw do wystudzenia.
Notatki
Jeśli nie pieczesz chleba w garnku, to piecz go 45 minut w 200 stopniach (tryb góra/dół). Jeśli chcesz, aby miał bardziej chrupiącą skórkę, to na dnie piekarnika postaw naczynie napełnione wodą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation