Kuchnia

wypieki

Tarta z mascarpone i truskawkami

Składniki
Spód
200 g herbatników
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka miodu

Krem mascarpone
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
1 łyżka zmielonego cukru waniliowego (przepis tu)

Wierzch
400 g truskawek
1/3 szklanki płatków migdałowych

Herbatniki kruszymy i dodajemy do nich rozpuszczone masło. Łączymy składniki i wykładamy nimi wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną formę do tarty. Masę herbatnikową dociskamy do formy i pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C aż będzie lekko brązowa.

Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i serek mascarpone i delikatnie łączymy składniki. Chłodzimy w lodówce ok.30 minut.
Na wystudzony spód wykładamy krem mascarpone i dekorujemy ciasto truskawkami i płatkami migdałowymi. Tartę chowamy do lodówki na ok 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation