Kuchnia

wypieki

Sos serowy do makaronu - łatwy i szybki przepis - Obiad - Polki.pl


Składniki:

250 g żółtego sera,
50 g masła,
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki,
sól i pieprz,
natka pietruszki.

Dodatkowo:

makaron.

Przygotowanie:

Sos serowy doskonale pasuje do makaronu typu świderki, rurki, spaghetti lub innego. Przygotowuje się go z kilku prostych składników, a sam proces zajmuje kilkanaście minut. Jest smaczny, a w połączeniu z ugotowanym makaronem - tworzy sycące danie, które sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie masz pomysłu na obiad.

Ser zetrzyj na tarce, a natkę pietruszki drobno posiekaj i odłóż na bok.
W garnku rozpuść masło z dodatkiem mąki. Poczekaj, aż się połączą.
Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając. Poczekaj, aż mleko się zagotuje, nie przestawaj mieszać. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Zdejmij sos z ognia, dodaj starty ser. Wymieszaj do połączenia składników. Konsystencja powinna być gładka.
Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z makaronem. Posyp natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation