Kuchnia

wypieki

Fabryka Kulinarnych Inspiracji: Ptysie szarlotkowe


Składniki na ptysie:

1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta


W rondelku zagotować wodę z cukrem i masłem. Zdjąć z ognia i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie lśniąca i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Całość ostudzić.
Następnie do masy wbijać kolejno po jednym jajku i mieszać łyżką lub mikserem aż ciasto się z nim połączy.
Gotowe przełożyć do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia wyciskać jednakowej wielkości okręgi. Zachować odstępy ponieważ ciasto mocno rośnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - ok 30 minut. Studzić na kratce.

Składniki na szarlotkowe nadzienie:

1 kg pokrojonych w kosteczkę jabłek
2 łyżki masła
opakowanie przyprawy do szarlotki Delecta
opakowanie przyprawy do serników Delecta
400 g śmietanki 30%
500 g serca mascarpone
cukier według uznania

Masło rozgrzać w szerokim rondlu, dodać jabłka i prażyć kilka minut by lekko odparowały się zeszkliły. Doprawić przyprawą do szarlotki i sernika (w skład przypraw wchodzi cynamon, kardamon, skórka cytrynowa, wanilia, goździki i imbir). W razie potrzeby lekko jabłka dosłodzić. Przestudzić.
Śmietankę ubić z mascarpone i łyżką cukru.

Ostudzone ptysie przekroić ostrym nożem wzdłuż. Na pierwszej części ułożyć jabłuszka, na nich krem z bitej śmietany - przykryć drugą częścią ciastka. Całość oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation