Kuchnia

Ciasta

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
na blachę 20 cm x 30 cm lub tortownicę 26 cm

kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
3 kubeczki mąki pszennej (typ 450)
1 kubeczek cukru
cukier wanilinowy (16 g)
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kubeczek oleju
dodatkowo

około 500 g łodyg rabarbaru* lub dowolnych innych owoców (mrożonych – nie rozmrażamy)
*Do ciasta wybieramy jak najbardziej czerwone łodygi. Końce obcinamy. Łodygi myjemy bardzo dokładnie (nie obieramy). Osuszamy i kroimy na plasterki grubości około 1 cm.


Wykonanie
Składniki takie jak jogurt, jajka czy olej wyjmujemy z lodówki co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem.
Blachę (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu.
Następnie do dużej miski wlewamy jogurt naturalny. Kubeczek po jogurcie dokładnie myjemy i osuszamy.
Gdy jest już suchy, odmierzamy 3 kubeczki mąki i wsypujemy do miski z jogurtem.
Następnie dodajemy 1 kubeczek cukru, cukier wanilinowy, jajka, proszek do pieczenia i olej.
Całość mieszamy łyżką krótko (nie używamy miksera) do chwili aż składniki się połączą.
Następnie ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki, lekko wyrównujemy i układamy owoce.
Całość posypujemy kruszonką (lub omijamy kruszonkę i po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem).
Ciasto z rabarbarem pieczemy na drugim poziomie od dołu, przez 45-50 minut (krócej jeśli macie większą blaszkę, dłużej jeśli blaszka jest mniejsza a ciasto wyższe).
Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!

Przepis na kruszonkę
1 łyżka masła (15 g)
2 łyżki mąki (30 g)
1 łyżka cukru (15 )
Wszystkie składniki zagniatamy palcami do chwili aż pojawią się małe grudki.
Gotową kruszonką posypujemy ciasto przed upieczeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation