Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

GOFRY Z MARCHEWKI Z WEGAŃSKIM SEREM Z CURRY | Wegan Nerd - wegańskie gotowanie

1-2 twarda marchewka
50g wegańskiego sera
1 łyżeczka mieszanki curry
1/4 łyżeczki soli
3 kopiate łyżki mąki z ciecierzycy
1/3-1/2 szklanki wody lub naturalnego mleka roślinnego
1 łyżka oleju



❤ Marchewki obierz i umyj. Przy pomocy spiralizera przygotuj marchewkowe wstęgi.

❤ W misce wymieszaj trzy duże łyżki mąki z ciecierzycy z wodą. Dolewaj wodę powoli. Powinno powstać ciasto niego gęściejsze w konsystencji takiego na naleśniki.

❤ Dodaj curry, sól i olej.

❤ Przesyp marchewkę i wymieszaj.

❤ Na koniec dodaj stary na tarce ser wegański i wymieszaj.

❤ W zależności od gofrownicy piecz od 5-15 minut, aż gofry ładnie się przyrumienią. Moją gofrownica ma słabą moc i piekę je dość długo. Na początku lekko odchyl skrzydło i sprawdź, czy górna warstwa pprzywiera czy ładnie odchodzi. Sposób na gofrownice jest też taki, że przed wlaniem masy warto lekko natłuścić formy w góry o dołu.
❤ Podawaj z keczupem lun sosem na bazie tahini.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation