DIY - zrób to sam

DIY

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe:

250 ml lekko ciepłego mleka
250 g mąki pszennej
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
25 g świeżych drożdży, najlepiej o temperaturze pokojowej
3 średniej wielkości jabłka
Dodatkowo:

olej do smażenia np. rzepakowy lub masło klarowane
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: W misce wymieszać lekko ciepłe mleko z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem, używając mieszadeł do wyrabiania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki (po ok. 2 łyżki). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy odkładać na ręczniki papierowe, następnie przełożyć na talerze i posypać cukrem pudrem.
Podawać najlepiej od razu na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation