Kuchnia

ciasta

Jabłecznik Babuni
Taki jabłecznik piekły kiedyś nasze Babcie, teraz każdy piecze ciasta nowoczesne, ale czasami warto wrócić do starych przepisów, bo one są najlepsze. Ciasto jeszcze lepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną.
Czas przygotowania 60 minut
20 porcji
Forma 24 cm x 24 cm
Składniki:
• 400 g mąki pszennej
• 4 jajka całe
• 180g cukru pudru
• 200 g masła
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 120 g cukru
• ½ łyżeczki cukru waniliowego
• 700 g jabłek
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki bułki tartej
• Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Rozbijam jajka, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z szczyptą soli oraz cukrem pudrem.
2. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, 80 g cukru, cukier waniliowy, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto. Ciasto przekładam na blat oprószony mąką, formuję kulę, oddzielam 500 g ciasta ( pozostałe ciasto chowam do zamrażalnika), rozwałkowuję i układam na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
3. Jabłka obieram, kroje bardzo drobno, dodaję 40 g cukru, cynamon, dokładnie mieszam.
4. Podpieczone ciasto posypuję bułką tartą, układam jabłka, pianę z białek.
5. Ciasto wyjmuję z zamrażalnika, ścieram na tarce i układam na wierzch ciasta.
6. Ciasto piekę 40 minut w 180°C.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation