Kuchnia

Wypieki

Orzechowiec z masą śliwkową

SKŁADNIKI
7 - jajek
1 szklanka- cukru
320 g - mąki
1 łyżeczka - sody
2 łyżeczki - proszku do pieczenia
1 łyżeczka - cynamonu
1 łyżeczka - przyprawy do piernika
1 łyżka - kakao
¾ szklanki - oleju z pestek winogron
1½ szklanki - zmielonych orzechów włoskich
1 garść - rodzynków
1 garść - moreli suszonych
orzechy włoskie na wierzch

OPIS PRZYGOTOWANIA
Jajka wybić do miski i zmiksować z cukrem na białą, puszystą masę.

Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej i wszystko razem zmiksować.

Gdy ciasto zgęstnieje, wlać olej i miksować dalej. Do gładkiej masy wsypać zmielone orzechy. Dorzucić rodzynki i pokrojone morele. Delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do prostokątnej formy (posmarowanej masłem, spód można wyłożyć papierem do pieczenia). Wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Wstawić na 50 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.

MASA ŚLIWKOWA
1 kg - śliwek mrożonych
2 łyżki - cukru trzcinowego
1 łyżka - cukru waniliowego
1 łyżka - grysiku
1 - galaretka z owoców leśnych

Przygotować masę śliwkową. Owoce odcedzić z nadmiaru wody (wcześniej trzeba je rozmrozić). Przełożyć na patelnię i podgrzać na małym ogniu z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy śliwki się rozpadną (można je zmiksować), dodać grysik. Zestawić z ognia i dosypać galaretkę. Wymieszać i odstawić.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części. Na spodzie rozsmarować masę owocową, przykryć górnym plackiem. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na 2 godziny – w tym czasie masa śliwkowa zastygnie i placek będzie można pokroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation