Inne

desery

JABŁECZNIK STRACIATELLA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

4 jajka, duże
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki maki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

1 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
3 łyżki soku z cytryny
2 galaretki cytrynowe
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:

400 ml śmietanki kremówki 30%
300 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki posypki czekoladowej lub 100 g startej deserowej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon oraz wodę i dusimy przez około 5-10 min, aż lekko zmiękną. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki. Dokładnie mieszamy, studzimy i wykładamy na biszkopt jak masa będzie tężejąca. Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz posypkę lub startą czekoladę. Gotowy krem wykładamy na ciasto, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation