Kuchnia

słodkości

Ciasto Dakłas
Wymiary formy: 24x24 cm

Składniki:

biszkopt:
• 3 jajka
• 2 łyżki mąki pszennej z lekką górką
• 2 łyżki kakao z lekką górką
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
beza:
• 4 białka
• 50 g posiekanych orzechów włoskich
• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżeczki mąki lub skrobi ziemniaczanej z lekką górką


krem:
• 80 g posiekanych orzechów włoskich
• 80 g posiekanych daktyli
• 500 g serka mascarpone
• 200 ml śmietanki 36%
• 150 g masy kajmakowej

Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności250 ml. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 24x24 cm. Serek mascarpone i śmietanka użyte do ciasta powinny być dobrze schłodzone. Po złożeniu ciasta nie polecam zamykać go w szczelnym pojemniku. Ciasto możemy przykryć tylko folią lub papierem wtedy beza będzie chrupiąca i nie zmięknie. Przygotowanie:
Przygotowywanie ciasta zaczynamy o biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując partiami wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Bezpośrednio do masy przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, pieczemy z funkcją piekarnika góra - dół przez około 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Potem wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujmy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką. Formę odwracamy do góry dnem. Układamy papier do pieczenia i wykładamy masę bezową ,rozsmarowujemy ją na wielkość blachy. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C, suszymy z funkcją piekarnika góra - dół przez około 30 min. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 100 st. C i suszymy kolejne 30 - 35min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy bezę w zamkniętym piekarniku do czasu składania ciasta w całość.


Kiedy mamy gotowe blaty robimy krem. Serek mascarpone i śmietankę ubijamy na gęsty krem. Dodajemy kajmak, orzechy i daktyle. Całość miksujemy tylko do połączenia składników. Na biszkopt wykładamy krem i przykrywamy bezą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation