Kuchnia

Przepisy

Kotlety mielone na kołderce ziemniaczanej
Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone, oto przepis dla Ciebie. Danie przygotowane na kołderce ziemniaczanej, proste w przygotowaniu szczególnie dla osób zapracowanych.
13 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na mielone:
• 1 kg mięsa mielonego
• 1 całe jajko
• 1 cebula
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 2 łyżki bulki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• Sól

Składniki na masę ziemniaczaną:
• 5 szt. dużych ziemniaków
• 2szt. marchewki
• 2 szt. cebuli
• 40 g masła
• Pieprz
• Sól
Składniki dodatkowe:
• 560 g passaty
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• Szczypta chili
• 100 g sera żółtego
Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję sól, bułkę tartą, przyprawę Gyros, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Z mięsa robię okrągłe kotlety, następnie smażę na rozgrzanym oleju.
2. Pod koniec smażenia podlewam passatą, dodaję ketchup, chili, gotuję do chwili zagotowania.

Sposób przygotowania masy ziemniaczanej:
1. Ziemniaki, marchewki obieram, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję. Po ugotowaniu odlewam wodę, dodaję masło, pieprz, ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
2. Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju, po usmażeniu łączę z ziemniakami.
Układanie warstw:
1. Masę ziemniaczaną układam na dnie naczynia żaroodpornego.
2. Na ziemniakach układam kotlety mielone z sosem i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.
3. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.
4. Gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation