Kuchnia

mniam

Zupa grzybowa.

Najlepsza zupa grzybowa ze świeżych lub mrożonych grzybów.

Zupa grzybowa
10 g suszonych borowików
500 g grzybów, o tej porze roku mrożonych borowików np. Leśne Skarby
około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
400-500 g ziemniaków
1 czubata łyżka mąki
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
garść posiekanej natki pietruszki
4-5 łyżek śmietany 18%
Uwagi do przepisu: Dzień wcześniej zalej suszone grzyby przegotowaną wodą i pozostaw na całą noc. Przed gotowaniem zupy drobniutko je posiekaj. Wody w której moczyły się borowiki nie wylewaj, ponieważ dodasz ją do zupy.

Mrożone grzyby trzeba najpierw rozmrozić, wystarczy że na 2 godziny przed gotowaniem pozostawisz je w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz dodatkowo zagęścić zupę, po podsmażeniu grzybów z cebulą, zmiksuj część na gładkie puree.

Zupa grzybowa przepis
1. Przeczytaj zamieszczone powyżej uwagi do przepisu. Grzyby mrożone pokrój na kawałki, a ziemniaki w kostkę. Cebulę i namoczone przez noc borowiki drobno posiekaj. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w plasterki.

2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż zrobi się szklista. Dodaj grzyby i podsmażaj około 10 minut.

3. W międzyczasie wlej do garnka około 1 litra bulionu i zagotuj. Dodaj ziemniaki i marchewkę i gotuj około 5-10 minut.

4. Dodaj podsmażone grzyby wraz z cebulą oraz drobno posiekane suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły i gotuj na niewielkim ogniu około 10-15 minut albo do chwili, aż ziemniaki będą miękkie.

5. Kiedy zupa się gotuje, przygotuj zasmażkę, według przepisu poniżej.

Zasmażka do zupy grzybowej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
kilka łyżek zupy
Na patelni na której smażyłaś grzyby i cebulę rozpuść łyżkę masła, dodaj 1 łyżkę stołową mąki i wymieszaj do połączenia składników. Stale mieszając dodaj 4-5 łyżek zupy. Mieszaj, aż powstanie gładka masa, bez grudek. Dodaj jeszcze kilka łyżek zupy, aby masa nabrała płynnej konsystencji i mieszając dodaj zasmażkę do zupy.

6. Zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę powoli dodaj zahartowaną śmietanę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation