Kuchnia

Jesienne ciasta

Mini serniczki z musem z pieczonej dyni

Składniki na spód 12 sztuk:

150 g ciastek pełnoziarnistych

1 łyżka masła

½ łyżeczki cynamonu

Składniki na masę serową:

500 g mielonego twarogu

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru

100 ml śmietany kremówki

3 łyżki musu z pieczonej dyni

Dodatkowo:

1 szklanka musu z pieczonej dyni

opcjonalnie cukier puder do smaku

Wykonanie pieczona dynia:

Kawałek dyni (użyłam dyni olbrzymiej) obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 20 minut. Upieczoną dynie blendujemy na gładki mus. Pozostały mus, który nie wykorzystamy do przygotowania serniczków, możemy zamrozić.

Wykonanie serniczki:

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Odstawiamy.

Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy cynamon i masło, miksujemy do czasu uzyskanie piaskowej masy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie każdej papilotki lekko przyklepujemy łyżeczką i wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

Twaróg mielimy lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę, mąkę, cukier i jajko. Miksujemy do czasu dokładnego połączenia się składników z masą serową. Zawsze blendujemy do połączenia składników. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!

Na ciasteczkowe spody przekładamy ¾ masy serowej. Pozostałą masę mieszamy z 3 łyżkami musu z pieczonej dyni i rozkładamy ją na wierzch. Serniczki pieczemy ok. 17 – 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C. Przed podaniem studzimy i dekorujemy musem z dyni, w razie potrzeby mus z dyni dosładzamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation