Kuchnia

Przepisy

Składniki:
2 ugotowane ziemniaki
20 g drożdży świeżych lub 10 g instant
odrobina soli i cukru
ok. 240 g mleka
420 g mąki pszennej
olej do smażenia
Dodatkowo:
kwaśna śmietana do podania
ser żółty

Ziemniaki rozgniatam (najlepsze są z poprzedniego dnia, są troszkę bardziej suche). Dodaje pozostałe składniki. Drożdże świeże najpierw mieszam z płynem i dopiero dodaję do reszty, w przypadku suchych można dodać bezpośrednio do pozostałych składników. Zagniatam ciasto i zostawiam do wyrastania na godzinę. Wyjmuję i dziele na mniejsze części. Formuję placki, raczej cienkie, wielkości dłoni. Układam na rozgrzanym oleju do temp. 170-180*C (można wrzucić kawałek surowego ziemniaka, jak są bąbelki to już). Smażę z obydwu stron na złocisty kolor, podaje ze śmietana i serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation