Kuchnia

zupy wege

Składniki
ciecierzyca w zalewie, 1 słoik/puszka (400 g)
pomidory krojone w puszce, 1 puszka
mleczko kokosowe, 400 ml
cebula, 1 szt
czosnek, 3-4 ząbki
imbir, 1 łyżeczka
curry, 1 łyżeczka
kminek mielony, 2 łyżeczki
pieprz chilli kayenne, szczypta
oliwa z oliwek, 2 łyżki
sól, do smaku
pieprz, do smaku

Przygotowanie
1
W niedużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
Wlewamy pomidory z puszki i chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając.
Następnie wlewamy mleko kokosowe (stałą i płynną część), mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.
Dodajemy przyprawy (imbir, curry, kminek, pieprz chilli kayenne).
Odsączamy ciecierzycę z zalewy i dodajemy do garnka. Gotujemy ok 3 min. co jakiś czas delikatnie mieszając.
Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation