Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

MUS KARMELOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

SKŁADNIKI:

MUS KARMELOWY:
135g czekolady karmelowej,
275g śmietany kremówki 36%,
1 łyżeczka żelatyny (4g) + 20ml wody,
WSAD KAJMAKOWY:
150g masy kajmakowej,
DODATKOWO:
6 ciasteczek Digestive,
300g mlecznej czekolady,
75g orzeszków ziemnych prażonych (niesolonych),
PRZYGOTOWANIE:

WSAD KAJMAKOWY: Do formy silikonowej w kształcie małych półkul wkładamy masę kajmakową. Dokładnie ugniatamy, aby nie było powietrza. Nożem wyrównujemy wierzch masy. Formę silikonową ustawiamy na desce i wkładamy na noc do zamrażarki. Masa kajmakowa niestety nie zamarznie, ale zrobi się na tyle gęsta, że będzie ją można łatwiej wyjąć z foremek.

MUS KARMELOWY: Czekoladę karmelową łamiemy. Do rondelka przekładamy 75g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.

Żelatynę rozpuszczamy w 20ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z gorącą masą czekoladową.

Pozostałą śmietanę kremówkę (200g) ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy ostudzoną masę karmelową w kilku turach i mieszamy do połączenia. Mus karmelowy jest gotowy.

CZEKOLADA Z ORZECHAMI: Orzechy z grubsza siekamy. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z posiekanymi orzechami. Dokładnie mieszamy.

ZŁOŻENIE DESERU: Przygotowujemy formę silikonową w kształcie dużych półkul. Formę silikonową ustawiamy na desce. Mus karmelowy wlewamy prawie do pełna do foremki. Następnie wyjmujemy masę kajmakową z zamrażarki. Delikatnie małą łyżeczką podważamy i wyciągamy półkule kajmaku. Od razu umieszczamy je w musie karmelowym. Duże półkule dopełniamy resztą musu. Dokładnie nożem wyrównujemy wierzch musu. Formę silikonową razem z deską przenosimy do zamrażarki. Zostawiamy deser w zamrażarce na całą noc.

Następnego dnia zamrożony deser delikatnie wypychamy z formy. Przygotowujemy 6 ciasteczek. Na każdym ciasteczku układamy na środku zamrożoną półkulę karmelową. Ciasteczka z musem układamy na kratce i od razu polewamy przy pomocy łyżeczki czekoladą z orzechami.

Desery przenosimy do lodówki, aby mus karmelowy mógł się powoli rozmrażać.

Podajemy po co najmniej 2h, a najlepiej po nocy spędzonej w lodówce. Wówczas ciasteczko zmięknie, a mus się rozmrozi.

Dobrze jak deser postoi 30-60 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem. Wówczas czekolada zmięknie i będzie się go dobrze jadło.

Życzę smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation