Kuchnia

obiad

Indyk z pieczarkami
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. Soczyste, kruche mięso indyka z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Musisz spróbować mojego wyjątkowego, sprawdzonego przepisu, prawdziwe niebo w gębie.
6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 400 g fileta indyka
• 100 g cebuli
• 500 g pieczarek
• 150 g wody
• 1 kostka rosołowa lub bulion
• 200g śmietany 12%
• 15 g skrobi ziemniaczanej
• 2 łyżeczki musztardy
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
2. Do cebuli dodaję mięso z indyka, pokrojone w paski. Doprawiam solą oraz pieprzem i smażę około 20 minut, po tym czasie dodaję pieczarki, umyte, pokrojone w plasterki. Podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową lub bulion, musztardę.
3. Śmietanę rozrabiam z skrobią ziemniaczaną i zagęszczam sos. Chwilkę gotuje do momentu zagotowania.
4. Danie gotowe, podaję z kopytkami lub kluskami śląskimi.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation