Kuchnia

kuchnia

Makowiec Japoński

500 g mielonego maku (może być też zwykły mak, jednak po sparzeniu mlekiem i odsączeniu, należy go zmielić – polecam kupić od razu mak mielony)
400-500 g cukru pudru (w oryginale 500g)
10 jajek (w oryginale 12 jajek)
110-120 g kaszy manny
4 większe jabłka (około 800 g)
250 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
mleko do sparzenia maku
Mak przesypujemy do garnka i zalewamy go – do przykrycia – gorącym mlekiem (u mnie około 2,5-3 szklanki). Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i ponownie odstawiamy, do przestygnięcia.

Na durszlak kładziemy czystą, bawełnianą ściereczkę lub gazę i odsączamy partiami mak. Dokładnie wyciskamy, by pozbyć się mleka.

Obrane ze skórki jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Gdyby były bardzo soczyste, lekko je odciskamy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkami na puch. Dodajemy jabłka, kaszę mannę, mak i proszek do pieczenia – miksujemy do połączenia, zmniejszając obroty miksera.

W dużej szklanej lub metalowej misce ubijamy na sztywno białka. Pianę z białek delikatnie łączymy szpatułką z resztą składników.

Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut (lub do tzw „suchego patyczka”).

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation