Design

Design

Ciasto "Truskawkowa pianka" || mysweetworldTo ciasto trzeba mieć w swoim zeszycie z przepisami- gorącą galaretkę blendujemy z truskawkami, łączymy z ubitą śmietanką i przelewamy na biszkopt :) Jeżeli jeszcze nigdy go nie robiliście to czas najwyższy to nadrobić ;) , u mnie to smak z dzieciństwa – czyli kolejny przepis od Mamy. Masę truskawkową najlepiej przygotować z mrożonych truskawek, wtedy bardzo szybko tężeje i ciasto po chwili w lodówce można kroić. Biszkopt dobrze jest przygotować dzień wcześniej, wtedy dokończenie ciasta zajmuje chwilę, można też użyć kupionych okrągłych biszkoptów, jeżeli nie macie już czasu piec swojego ;) Lekkie, puszyste i przepyszne ciasto, które wszystkim smakuje ;)





Składniki:

na biszkopt :

5 jajek

szczypta soli

165 g cukru

125 g mąki tortowej

50 g mąki ziemniaczanej

na truskawkową piankę:

500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%

450 g mrożonych truskawek

2 truskawkowe galaretki *

350 ml wrzątku

+cukier puder do oprószenia

* tym razem użyłam galaretki malinowej i o smaku owoców leśnych- bo takaie akurat miałam ;)

Przygotować biszkopt.

Odważyć potrzebne składniki, mąki wymieszać i przesiać przez sitko..

Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek).

Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje.

Dodać żółtka i dalej ubijać.

Na koniec dodać przesiane mąki i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie w masę.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować.

Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać,

Piec około 45-50 minut.

Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej.

Przygotować nadzienie truskawkowe.

Zagotować wodę, odmierzyć 350 ml .

Dokładnie rozpuścić dwie galaretki w podanej ilosci wrzątku.

Ubić śmietanę „na sztywno”- uważając, żeby jej nie przebić.

W dużej misce umieścić zamrożone truskawki, zalać gorącą galaretką i zblendować całość.

Do masy truskawkowej przełożyć ubitą śmietanę i na wolnych obrotach miksera połączyć całość.

Biszkopt przekroić na 2 blaty.

Przełożyć masę między blaty biszkoptowe i wstawić ciasto do lodówki na około pół godziny lub dłużej- masa powinna szybko stężeć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga: ciasto można zrobić w dużej prostokątnej blaszce o wymiarach około 25 na 38 warstwy biszkoptu i masy będą cieńsze niż u mnie, ja robiłam je tym razem w kwadratowej blaszce o boku 27 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation