Kuchnia

Jesienne ciasta

CIASTECZKA PIECZARKI

Składniki (ok. 20 ciasteczek):

150 g masła lub margaryny
4 czubate łyżki cukru pudru
1 jajko (wielkość L)
2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo: pusta butelka i trochę kakao
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, dodać jajko i ponownie zmiksować. Cały czas ucierając dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną, pszenną i sodę oczyszczoną. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulki (można delikatnie oprószyć ręce mąką, jeśli ciasto będzie się kleić), przełożyć na blachę zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Gwint butelki obtoczyć w kakao i wcisnąć w środek każdej kulki (do około połowy), formując nóżki pieczarek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation