Kuchnia

smakowitosci i slodkości

Ciasto orzechowa dama

WYPOSAŻENIE
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
SKŁADNIKI
krem budyniowy
500 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego (na pół litra mleka każdy)
4 łyżki cukru
100 g masła (miękkiego)
bita śmietana
500 ml śmietany kremówki (- u mnie 30% – mocno schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
2 łyżeczki żelatyny (lekko czubate + trochę zimnej wody)
dodatkowo
ok 40 sztuk herbatników (- mniej więcej 300 g)
około 200 g kajmaku (z puszki)
około 200 g orzechów (- u mnie włoskie)
ok 60 g powideł śliwkowych (- opcjonalnie)
INSTRUKCJA


krem budyniowy
Przelej prawie całe mleko do rondelka i dodaj do niego cukier – włącz do gotowania.
500 ml mleka,4 łyżki cukru
W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy.
2 opakowania budyniu waniliowego
Wlej mleko z budyniem do gotującego się mlek i energicznie wymieszaj – gotuj aż zgęstnieje.
przygotowanie budyniu
Gotowy budyń przykryj na wierzchu woreczkiem lub folią spożywczą i zostaw do ostudzenia (w temperaturze pokojowej).
studzenie budyniu
Miękkie masło przełóż do miski i zmiksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut – aż masło stanie się bardziej puszyste i jasne.
100 g masła
Do ubitego masła dodawaj po łyżce budyniu i miksuj do połączenia.
miksowanie kremu budyniowego z masłem
bita śmietana
Żelatynę zalej zimną wodą – daj jej trochę, tylko tyle aby zakryła żelatynę. Odstaw na kilka minut do napęcznienia.
2 łyżeczki żelatyny
Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
500 ml śmietany kremówki,3 łyżki cukru pudru
jak ubić śmietanę kremówkę
Żelatynę krótko podgrzej aby była płynna. Dodaj do niej łyżkę ubitej kremówki i wymieszaj. Przelej żelatynę do reszty bitej śmietany i dokładnie zmiksuj.
złożenie ciasta
Orzechy przełóż na suchą patelnię i krótko podgrzej aby były bardziej aromatyczne. Ostudź je i posiekaj.
około 200 g orzechów
jak uprażyć orzechy na patelni
Foremkę wyłóż folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
ok 40 sztuk herbatników
Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
Wyłóż na nie kajmak i delikatnie rozsmaruj.
około 200 g kajmaku
Posyp mocno posiekanymi orzechami i lekko je dociśnij.
warstwa kajmaku z orzechami włoskimi
Nałóż drugą warstwę herbatników.
herbatniki na kajmaku z orzechami
Na herbatniki wyłóż krem budyniowy i rozprowadź równą warstwą.
herbatniki układane na kremie budyniowym
Nałóż trzecią warstwę herbatników i posmaruj je powidłami (jeśli używasz).
ok 60 g powideł śliwkowych
herbatniki posmarowane powidłami
Wyłóż bitą śmietanę i wyrównaj.
nakładanie bitej śmietany na ciasto orzechowa dama
Na koniec ciasto posyp posiekanymi orzechami.
ciasto z orzechami włoskimi na wierzchu
Schowaj ciasto do lodówki – najlepiej na całą noc, aby ciastka zmiękły od kremów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation