Kuchnia

smakowitosci i slodkości

Sernik piernikowy

WYPOSAŻENIE
Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
SKŁADNIKI
spód pierniczkowy
150 g pierniczków (użyłam takie bez czekolady i lukru)
około 50 g masła (rozpuszczonego)
sernik piernikowy
1 kg twarogu (na serniki – użyłam tłusty z wiaderka – z Piątnicy)
5 jajek (rozmiar L)
200 g cukru (1 szklanka – lub do smaku)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
skórka z pomarańczy (opcjonalnie – może też być kilka kropel aromatu pomarańczowego)
2 łyżki mąki (pszennej lub skrobi ziemniaczanej)
150 g jogurtu naturalnego (użyłam skyr naturalny)
polewa czekoladowa
100 g czekolady (użyłam po połowie mleczną i gorzką)
około 50 ml śmietany kremówki
INSTRUKCJA

spód pierniczkowy
Pierniczki zmiksuj na drobno – możesz też włożyć je do grubego woreczka i rozbić wałkiem.
150 g pierniczków
Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
około 50 g masła
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż ciasteczka i wylep nimi dno tortownicy.
sernik piernikowy
Do dużej misy przełóż twaróg.
1 kg twarogu
Dodaj jajka, cukier, mąkę, jogurt, przyprawę do piernika i skórkę tartą z pomarańczy.
5 jajek,200 g cukru,2 łyżeczki przyprawy do piernika,skórka z pomarańczy,2 łyżki mąki,150 g jogurtu naturalnego
Krótko zmiksuj składniki – tylko do połączenia w jednolitą masę.
Przelej sernik na spód z pierniczków.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (tryb góra-dół) przez mniej więcej 1,5 godziny.
Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż ostygnie – przez tak około godzinę.
Schowaj sernik do lodówki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc.
polewa czekoladowa
Na dno garnka wlej trochę wody i zagotuj ją.
Na góra postaw żaroodporną miseczkę.
Dodaj połamaną czekoladę i śmietanę kremówkę – podgrzewaj aż czekolada się rozpuści.
100 g czekolady,około 50 ml śmietany kremówki
Posmaruj polewą wierzch sernika.
Udekoruj wg uznania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation