Kuchnia

kuchnia

Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw

Składniki:

2 pietruszki
2 młode ziemniaki
1/3 selera
1 por tylko biała część
1 cebula
1 ząbek czosnku
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z czosnkiem i chilli
Sól morska
ziarnisty zielony pieprz
2 listki laurowe
100 ml- śmietanki 30%

Przygotowanie:

Warzywa korzenne myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kromy w kostkę, por w krążki, a czosnek rozgniatamy i siekamy. Masło i oliwę rozgrzewamy w wysokim rondlu, następnie wrzucamy cebulę i por, delikatnie solimy i szklimy, dokładamy czosnek i chwilkę dusimy. Do rondla wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy.

Następnie zalewamy warzywa bulionem warzywnym (lub rosołem), wkładamy listki laurowe, rozgnieciony pieprz zielony, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Przed zmiksowaniem wyjmujemy z zupy listki laurowe.

W między czasie na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren.

Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy śmietanką kremówką. Mieszamy, ale już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do bulionówek. Posypujemy zupę zielonym pieprzem i mixem uprażonych ziaren (słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane). Dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation