Kuchnia

wypieki

Kapuśniaczki w cieście francuskim

Składniki: (na ok. 22 małych kapuśniaczków)

250 g pieczarek
1/2 cebuli
odrobina oleju do smażenia
300 g kapusty kiszonej
sól, pieprz, cukier do smaku
1 duże opakowanie (300 g) ciasta francuskiego
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania kapuśniaczków
czarnuszka, kminek lub sezam do posypania
Przygotowanie:

Pieczarki umyć, obrać i drobno posiekać. Cebulę również obrać, posiekać i zeszklić na patelni z olejem. Gdy będzie miękka, wrzucić pieczarki i dusić chwilę, aż nadmiar wody odparuje. Kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą, by nie była zbyt kwaśna, po czym drobno posiekać i dodać do pieczarek z cebulą. Całość przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, następnie odstawić do wystudzenia.

Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem przeciąć na dwa równe prostokąty.

Farsz rozprowadzić po cieście zostawiając z jednej strony wolny margines, który wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku tak, by krawędź z jajkiem złączyła miejsce sklejenia. Roladę pokroić na małe kapuśniaczki o długości 4 cm.

Umieścić je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać odrobiną czarnuszki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20-23 minut do ładnego zezłocenia. Upieczone wyjąć i lekko przestudzić. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation