Kuchnia

Wigilia

śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą w oleju

Składniki na duży (mniej więcej litrowy) słoik
- 1 kg śledzi a la matjas
- ok. 100 g suszonej żurawiny
- 1 duża lub 2 małe czerwone cebule
- 4-5 goździków
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- najlepiej świeżo zmielony pieprz (ja użyłam kolorowego)
- olej

Przygotowanie
Śledzie namaczamy przez parę godzin w zimnej wodzie (od 2 do 8 godz w zależności od tego jak słone śledzie kupicie i przede wszystkim jakie słone śledzie lubicie). Ja namaczałam śledzie ok 2 godziny, co jakiś czas zmieniając im wodę. Warto po 2-3 godzinkach spróbować, czy już są wg. Was ok.
Żurawinę zalewamy na 15 min. wrzącą wodą żeby napęczniała i po tym czasie odcedzamy jąz nadmiaru wody. Cebulkę kroimy w piórka. Namoczone wcześniej śledzie kroimy każdy na 3 części.
W litrowym słoiku układamy warstwami: śledzie, cebulkę, żurawinę i przyprawy, śledzie, cebulkę, żurawinę, przyprawy itd. Na końcu zalewamy wszystko olejem, tak aby przykryć wszystkie śledzie.
Zamykamy szczelnie słoik i wstawiamy nasze śledzie na 24 godz. (a przynajmniej na noc) do lodówki aby przeszły smakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation