Kuchnia

kuchnia

Zupa cygańska z sadzonym jajkiem

Składniki:
500g kiełbasy
3 papryki
2 cebule
5 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki mąki
olej
jajko
masło
natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę kroimy w półplastry. Paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków). Kiedy zaczną puszczać sok zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
2. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy przyprawy. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Wlewamy do zupy, gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
3. Jajko wbijamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Solimy, możemy posypać przyprawami. Smażymy do ścięcia białka. Układamy na talerzu z zupą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation