Kuchnia

obiad

Zapach leśnych grzybów zawsze kojarzy mi się ze Świętami, dlatego postanowiłam przygotować smaczne zrazy w sosie grzybowym.
10 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki na zrazy:
• 1 kg schabu wieprzowego
• 3 ogórki kiszone
• 5 dag boczku w paski wędzonego
• Sól
• Pieprz
• Mąka pszenna do panierki
• Olej do smażenia
Składniki na sos:
• 1 szt. cebuli
• Olej do smażenia
• 400 g prawdziwków ugotowanych( mogą być suszone)
• 300 g wody
• 1 kostka bulionu mięsnego
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• ½ szk. śmietany 30 %
• 1 łyżka mąki pszennej
• Sól
• Pieprz

Sposób przygotowania zrazów:
1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam solą, pieprzem.
2. Na każdym kawałku mięsa układam kawałek paska boczku, ćwiartkę ogórka kiszonego. Mięso zwijam w roladki, obtaczam w mące pszennej smażę na rozgrzanym oleju.
Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję grzyby, kostkę rosołową, podlewam wodą, wlewam sos sojowy, doprawiam pieprzem oraz solą. Gotuję około pięciu minut następnie sos zagęszczam śmietaną rozrobioną z mąką.
Sposób podania:
1. Zrazy układam w naczyniu, polewam sosem z grzybami, podaję z ziemniakami oraz surówką z kalafiora.
2. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation