Kuchnia

wypieki

SERNIK MIODOWY Z ORZECHAMI

spód:
250 g pokruszonych podłużnych biszkoptów
150 g rozpuszczonego masła
Masło rozpuścić na małym ogniu. Biszkopty pokruszyć, najlepiej przy pomocy blendera i połączyć dokładnie z masłem. Otrzymaną mieszanką wyłożyć dno i boki (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok. 8 minut. Wyjąć i wystudzić.


masa serowa:
660 g twarogu
250 g mascarpone
50 ml płynnego miodu
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka

Twaróg ucierać mikserem z mascarpone, cynamonem i mąką na najniższych obrotach przez ok. 5-7 minut. Dodać cukier, nadal miksując, wbijać kolejno jajka. Każde następne dopiero, gdy masa będzie jednolita. Na koniec wlać miód i miksować jeszcze przez 2 minuty. Całość wylać na upieczony, biszkoptowy spód. Wstawić do piekarnika i piec w 170°C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 135°C i piec przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
polewa miodowa:
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka rumu
1 szczypta cynamonu
orzechy włoskie do dekoracji
Następnego dnia przygotować polewę. Miód rozpuścić z cukrem i cynamonem na małym ogniu. Podgrzewać aż płyn lekko zbrązowieje. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać rum i wymieszać. Ciepłym syropem polać schłodzony sernik. Wierzch ciasta udekorować połówkami orzechów włoskich.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation