Kuchnia

ryby

Śledzie po meksykańsku | Księga Zaklęć Kulinarnych
http://dariaanna.blog.onet.pl/2011/05/15/sledzie-po-meksykansku/

Składniki Na Sos:

1 puszka całych pomidorów w zalewie
3 średnio czubate łyżki ketchupu
2 średnio czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30%
0,5 płaskiej łyżeczki soli
1,5-2 duże ząbki czosnku

Składniki Pozostałe:

250-300 g netto śledzi marynowanych lub marynowanych w oleju
2 średnie czerwone cebule (ok. 150 g)
1 średnia papryka żółta
1 puszka fasoli czerwonej
1 średnia papryka czerwona

Przygotowanie Sosu:

Pomidory odsączyć z zalewy.
Pokroić w kostkę.
Rozdrobnić widelcem.
Dodać ketchup.
Dodać koncentrat.
Dodać sól.
Czosnek zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
Dodać do reszty.
Wszystko wymieszać.
Odstawić najlepiej na noc lub na 1 godz., gdy nie mamy czasu.

Przygotowanie Końcowe:

Śledzie pokroić w małą kostkę.
Podzielić na pół.
Jedną część wyłożyć na dno salaterki.
Cebule pokroić w kostkę.
Podzielić na pół.
Jedną część wyłożyć jako następną warstwę.
Wylać pół zawartości sosu.
Odsączyć fasolę.
Podzielić na pół.
Jedną połowę wyłożyć na sos.
Żółtą paprykę pokroić w kostkę.
Wyłożyć jako następną warstwę.
Wyłożyć drugą część śledzi.
Wyłożyć drugą część cebuli.
Wylać resztę sosu.
Wyłożyć drugą część fasoli.
Czerwoną paprykę pokroić w kostkę.
Wyłożyć jako ostatnią warstwę.
Schłodzić.
Podawać po krótkim czasie, aby danie nie podeszło wodą z sosu pomidorowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation