Kuchnia

przepisy

zielone kokosanki
SKŁADNIKI:

Na kokosanki:
– 3 szklanki wiórków kokosowych
– 20 listków mięty
– sok i skórka z dużej cytryny
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość tłuszczu powyżej 17% tłuszczu i kokosa 75%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– 2 płaskie łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)
– 4-5 łyżek syropu z agawy

Polewa:
– 1 czekolada 70% 100 g
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego

WYKONANIE:

Kokosanki:
– wiórki włożyć do malaksera i miksować aż zaczną przypominać mokry piasek. Powinny wydzielić olej. Czas miksowania zależy od mocy malaksera
– do wysokiego naczynia włożyć miętę, sok i skórkę z cytryny, syrop i chlorellę. Dokładnie zmiksować na gładko blenderem ręcznym. Można użyć też kielichowego
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część
– wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Masa powinna być lekko gliniasta. Po ściśnięciu w dłoniach nie powinna się rozpadać. Gdyby tak było to dolać trochę wody
– łyżką do lodów nabierać masę (lekko ugnieść dłonią) i kłaść kokosanki na papier do pieczenia. Odstawić na godzinę do lodówki

Polewa:
– mleko podgrzać aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie. Dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– kokosanki zanurzać w polewie (tylko podstawę). Resztę czekolady przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka na mrożonki. Odciąć koniec i polać wierzch kokosanek
– odstawić do lodówki aż czekolada stężeje
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation