Kuchnia

wypieki

Najlepszy keks z bakaliami - niebo na talerzu

Keks – ciasto nafaszerowane ulubionymi bakaliami, często o zapachu rumu, pyszne. Znajoma Kasia, specjalistka od keksów najlepszych jakie jadłam (podaję jej przepis, rzecz jasna:) mówi, że keks nie liczy się, jeśli nie ma w nim dużej ilości skórki pomarańczowej. I powiem Wam – baaaardzo warto zrobić domową skórkę pomarańczową -przepis, to zupełnie inny wymiar smaku niż ten, który znajdziemy na sklepowych półkach. Należy pamiętać tylko, by skórkę wyszorować przy pomocy gorącej wody z płynem do zmywania naczyń, chemię chemią trzeba, takie czasy.

Tradycyjny keks to ciasto ucierane, masło rozciera się z cukrem i dodaje powoli po jednym jajku. Wspomniana Kasia – specjalistka ubija jajka z cukrem, a masło rozpuszcza w rondelku. Keks, podobnie jak makowiec świetnie nadaje się do mrożenia, wykonując ciasto z podwójnej porcji można jedną porcję zachować na sylwestra lub karnawał.
keks – składniki (na formę 12×27 cm)

4 duże jajka ( lub 5 mniejszych)
pół szklanki cukru (110 g )
półtorej szklanki mąki ( 225g)
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
łącznie ok. 300 – 400 g bakalii – siekanych orzechów, migdałów skórki pomarańczowej, rodzynek, suszonych moreli, fig, kandyzowanych owoców, żurawiny
50 ml rumu ( ew. olejek rumowy)
/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation