Kuchnia

wypieki

małpi chleb z bananami

Składniki

mąka pszenna typ 650 500 g
suszonych drożdży instant 5 g
cukru 50 g
letniego mleka 200 ml
szczypta soli 1
banany 2 szt.
masła (nadzienie) 70 g
cukru (nadzienie) 3 łyżki
cynamonu (nadzienie) 3 łyżeczki


1. Banany rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, rozgniecione banany, szczyptę soli. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto przed 5 minut, aż będzie elastyczne (może się przy tym lekko kleić). Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy dwa rulony i wycinamy paseczki, z których formujemy kulki podobnej wielkości (ok. 40 sztuk).

4. W rondlu topimy masło, dodajemy cukier i cynamon. Formę z kominem (do babki) smarujemy masłem. Każdą kulkę zamaczamy w cynamonowym maśle, a następnie układamy ciasno w formie.

5. Tak przygotowaną formę zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.

6. Chlebek pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, metodą góra-dół. Formę z upieczonym chlebkiem odwracamy dnem do góry i przerzucamy na tacę lub talerz, studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation