Kuchnia

obiad

Fiku Miku z Kurczaka
Szukasz sprawdzonego przepisu na zapiekankę, mama przepis dla Ciebie. Delikatne mięso z kurczaka przekładane warzywami i grzybami, spróbuj przekonaj się.
8 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 1 szt. cebuli
• ½ kg pieczarek
• 1 szt., papryki czerwonej
• 1 szt. papryki żółtej
• 4 szt. ogórka kiszonego
• 125 g mozzarelli
• 200 g sera żółtego
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• 2 całe jajka
• 100 ml śmietany 30%
• 1 łyżka koperku
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• Sól
• pieprz
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą. Mięso układam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, przykrywając dno oraz brzegi mięsem, tak żeby końcówki mięsa zwisały nam do przykrycia góry.
2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Następnie do grzybów dodaję papryki oczyszczone z nasiona, pokrojone w paseczki i ogórki pokrojone w pół plasterki. Smażę około 10 minut.
4. Na mięso wykładam połowę farszu, przykrywam pokrojoną w plasterki mozzarellą.
5. Jajka roztrzepuję trzepaczką razem że śmietaną, wsypuję koperek, mieszam i polewam mozzarellę.
6. Ponownie wykładam pozostały farsz, posypuję połową żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach.
7. Zwisające kawałki mięsa, zawijam do góry, przykrywając cały farsz.
8. Na koniec smaruję majonezem wymieszanym z ketchupem i posypuję pozostałym żółtym serem.
9. Piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
10. Danie gotowe.
11. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation