Kuchnia

obiad

Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem
Szukasz nowego przepisu na kotlety? Koniecznie musisz wypróbować przepisu poniżej, jest to wspaniały przepis na danie obiadowe. Moja rodzina zawsze się nimi zachwyca.
13 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• 500 g mięsa mielonego wieprzowego
• 2 ząbki czosnku
• 80 g cebuli
• 50 g oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 60 g bułki tartej
• Olej do smażenia
Składniki na sos:
• 50 g oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki cukru
• 400 g pomidorów krojonych w puszce
• 100 g białego wina
• 1 łyżeczka oregano
• ½ łyżeczki soli
• 30 g koncentratu pomidorowego
• ½ łyżeczki pieprzu
Składniki dodatkowe:
• 3 torebki ryżu
Sposób przygotowania klopsików:
1. Mięso mielone przekładam do miski, wsypuję bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę ostrą. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, przesmażam na rozgrzanej oliwie z oliwek i dodaję do mięsa. Mięso wyrabiam, formuję podłużne kotlety i smażę na rozgrzanym oleju.
Sposób przygotowania sosu:
1. Do naczynia blendującego wlewam oliwę z oliwek, wino białe, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wsypuję cukier, oregano, sól, pieprz. Wszystkie składniki miksuję blenderem dwie minuty, następnie przelewam do rondelka i gotuję około pięciu minut.
Sposób podania dania:
1. Ryż gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu do ryżu dodaję dwie łyżki sosu i dokładnie mieszam. Ryż wykładam do naczynia, obok układam klopsiki, polewam sosem i podaję.
2. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation