Kuchnia

małe co nieco

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Miękkie, puszyste paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealny duet z filiżanką barszczu czerwonego. Można podawać jako danie wigilijne lub na każdej imprezie.

Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić. Rozmrażać w temperaturze pokojowej potrzebną ilość. Można podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.


Składniki na ok. 32 sztuki:
Ciasto drożdżowe:

250 ml mleka, lekko ciepłego
1 łyżka cukru
20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła, temperatura pokojowa
1 łyżeczka soli
Farsz:

500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
1 średnia cebula
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Do posmarowania:

1 jajko
Do posypania (opcjonalnie):

czarnuszka, sezam

Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: Wieczór przed przygotowaniem pasztecików opłukać grzyby. Przełożyć do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na noc.
Na drugi dzień, grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić przez sitko, zachowując wywar grzybowy. Grzyby drobno posiekać lub zmiksować w malakserze, ale uważać, żeby były widoczne kawałki.
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, zalać wywarem grzybowym i szklanką wody (do przykrycia) i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godziny). Po ugotowaniu dobrze odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać drobno.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podsmażyć ok. 2 minut. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na mniejsze kawałki) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
2
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 45 x 35 cm na blacie posypanym lekko mąką. Pokroić na 4 paski (wzdłuż krótszego boku) o szerokości ok. 11 cm.
3
Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć farsz (blisko krawędzi, ale zachowując odstęp).
4
Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i mocno skleić brzegi i końce.
5
Wałki ułożyć złączeniem do dołu w odstępach na dużej, płaskiej blasze z piekarnika (o wymiarach ok. 30x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
6
Pociąć na kawałki ok. 5 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
7
Ok. 10 minut przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
Paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem i ewentualnie posypać sezamem lub czarnuszką.
8
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Gotowe paszteciki pokroić lub odrywać jeden od drugiego.
Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. lekko ciepłe mleko, cukier, jajko, miękkie masło i sól) i zagnieść ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation