Kuchnia

Wieprzowina

PIECZONA KARKÓWKA

Składniki:

2 kg karkówki
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka soli morskiej
2 łyżki majeranku
2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
Karkówkę umyć i osuszyć (jeśli ma nadmiar tłuszczu można usunąć), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Olej wymieszać z przyprawami, do uzyskania gęstej marynaty. Dokładnie natrzeć mięso z każdej strony, przykryć pokrywką i marynować w lodówce 1,5-2 dni. Po tym czasie piec bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez dwie godziny, po godzinie przewracając mięso na drugą stronę. Wyjąć z piekarnika, i pozostawić na 20 minut, aby trochę przestygła i odpoczęła, w przeciwnym wypadku z mięsa uciekną soki i straci ono sporo smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation