Kuchnia

Ciastka, mufiny

Kruche rogaliki z dżemem

na ok 50 rogalików

400g mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej)
250g masła
70g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
ok 200g dżemu lub konfitur o gęstej konsystencji

Mąkę, masło, cukier przesiekaj razem, potem dodaj żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Ciasto podziel na 6 równych części i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny albo do zamrażarki na ok 40 minut.
Wyjmij jedną część zimnego ciasta (pozostałe trzymaj w lodówce), rozwałkuj cieniutko na omączonym lekko (na grubość ok 2-3mm) i odrysuj koło od dużego talerza. Podziel koło radełkiem na 8 równych trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż pół łyżeczki dżemu, zwiń rulonik rozpoczynając od szerszego ciasta i uformuj rogalik w taki sposób, by szpic ciasta znalazł się pod spodem. Układaj gotowe rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postępuj z pozostałymi częściami ciasta, które czeka w lodówce. Wypełnione rogalikami blachy (u mnie 2 szt) wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Posmaruj rogaliki rozkłóconym białkiem i posyp grubym cukrem. Piecz ok 15-17 minut na złoty kolor, w połowie pieczenia zamień blachy miejscami, by rogaliki równo się zezłociły. Wystudzone rogaliki posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation