DIY - zrób to sam

Gwiazdka z nieba

Piernikowy tort na winie

WYPOSAŻENIE
Przepis na formę o średnicy około 20 cm.
SKŁADNIKI
ciasto piernikowe:
250 g czekolady (gorzkiej )
110 g oleju (Wielkopolskiego rzepakowego)
250 g cukru trzcinowego (- 1 i 1/4 szklanki)
3 jajka (użyłam rozmiar L)
350 g mąki pszennej (2 i 1/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki melasy
0,5 szklanki maślanki (lub jogurtu naturalnego)
1 szklanka czerwonego wina (gorącego )
krem cynamonowy:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej )
2 łyżeczki mielonego cynamonou
6-8 łyżek syropu klonowego ( lub do smaku)
orzechy:
200 g orzechów ( -użyłam włoskie - 2 szklanki)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
2 łyżki oleju (Wielkopolskiego rzepakowego)
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
karmel piernikowy:
200 g cukru
90 g masła (miękkiego )
120 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
1 łyżeczka przyprawy do piernika
dodatkowo:
200 g powideł śliwkowych
INSTRUKCJA

ciasto piernikowe:
Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
250 g czekolady,110 g oleju
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
3 jajka,250 g cukru trzcinowego
Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.
350 g mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżeczki przyprawy do piernika
Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
Dodaj melasę oraz połowę mąki.
2 łyżki melasy
Dodaj maślankę i resztę mąki - zmiksuj do połączenia składników.
0,5 szklanki maślanki
Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.
1 szklanka czerwonego wina
Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).
orzechy:
W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.
2 łyżeczki mielonego cynamonou,6-8 łyżek syropu klonowego,200 g orzechów,2 łyżki cukru trzcinowego,2 łyżki oleju
Po usmażeniu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż wystygną.
Po wystygnięciu lekko je posiekaj.
krem cynamonowy:
Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone - ciągle miksując.
500 ml śmietany kremówki,500 g serka mascarpone
Na koniec dodaj syrop klonowy i cynamon - zmiksuj.
6-8 łyżek syropu klonowego,2 łyżeczki mielonego cynamonou
karmel pierniczkowy:
Do rondelka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu - w trakcie mieszaj go drewnianą lub silikonową łyżką.
200 g cukru
Uważaj aby cukier nie zrobił się ciemno brązowy, bo będzie wtedy gorzki.
Do rozpuszczonego cukru dodaj w kawałkach masło i mieszaj energicznie - wlej kremówkę i mieszaj, aż całość połączy się w jednolitą masę.
90 g masła,120 ml śmietany kremówki
Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj - odstaw do wystudzenia.
1 łyżeczka przyprawy do piernika
wykończenie:
Na paterze ułóż jedno z ciast piernikowych (możesz go delikatnie nasączyć), posmaruj wierzch powidłami i nałóż trochę kremu cynamonowego.
Na krem nasyp mniej więcej 1/3 orzechów.
Połóż drugi placek ciasta i powtórz czynności.
Połóż ostatni blat ciasta, posmaruj powidłami i cienką warstwą kremu.
Posmaruj kremem boki tortu.
Wierzch torcika oblej lukrem cynamonowym.
Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.
NOTATKI
Ciasto ma w sobie dużo czekolady i po dłuższym pobycie w lodówce lekko twardnieje - może tu pomóc wcześniejsze nasączenie ciasta (przed nałożeniem kremu), albo "ogrzać" go w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation