Kuchnia

Przepisy

>>>Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym<<<


ok. 800 g piersi z kurczaka (4 pojedyncze filety)
2 nieduże jajka (S/M)
pół szklanki mąki pszennej + do obtoczenia
pół szklanki mleka
po 1 lekko czubatej łyżeczce: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, tymianku, majeranku
po ¼ łyżeczki: kurkumy, chilli w proszku
olej do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy na grube paski (ja kroję każda pierś pod kątem na ukos). Delikatnie solimy. W misce lekko roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (mogą być małe grudki). Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sporą szczyptę soli i grubo mielonego pieprzu. Mieszamy i wkładamy kawałki kurczaka. Zostawiamy na co najmniej 30 minut w lodówce. Po tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy 1 cm warstwę oleju. Do miski wsypujemy mąkę. Nadziewamy kawałki kurczaka w cieście na widelec, obtaczamy je w mące z każdej strony i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Ja smażę w kilku partiach. Usmażone kawałki układamy na ręczniku papierowym do odsączenia. Podajemy z frytkami i surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation