Kuchnia

ciasta

Faworkowe różyczki
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego.
Różyczki, które mogą być ozdobą stołu, którym zaskoczysz gości, spróbuj przekonaj się.
17 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki:
• 230 g mąki pszennej
• 4 żółtka jajek
• 200 g masła
• 10 g wódki
• 100 g śmietany kwaśnej 18%
• Szczypta soli
• Olej do smażenia
• Dżem do dekoracji
• Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki przekładam do miski, wyrabiam ciasto. Z ciasta formuję kulę, przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję na grubość 1mm.
2. Przygotowuję trzy foremki różnej wielkości, każdą foremką wycinam po 17 kółek.
3. Każdy krążek nacinam wokół nożem od zewnętrznej krawędzi w stronę środka.
4. Środek największego koła smaruję roztrzepanym białkiem jajka. Na wierzch układam średniej wielkości koło tak, aby miejsca nacięte nie pokrywały się, środek dociskam palcem i smaruję białkiem. Na wierzch układam małe koło, środek dociskam palcem.
5. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej. Każdą różyczkę smażę z obu stron.
6. Ostudzone róże posypuję cukrem pudrem, środek ozdabiam dżemem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation