Kuchnia

wypieki

>>>Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw<<<

500 g filetu z piersi kurczaka (2-3 pojedyncze piersi)
150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk)
100 g tartego, żółtego sera (np. gouda lub cheddar)
100 g kukurydzy konserwowej (ok. 6 łyżek)
1 czerwona papryka
4-5 cm kawałek pora
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki pszennej
2 małe jajka
sól morska
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon czy chrząstek. Kroimy w niezbyt dużą kostkę. Solimy i mieszamy. W kostkę kroimy także paprykę i pora. Pieczarki i ser trzemy na tarce jarzynowej. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko umieszczamy w misce. Do kurczaka i pokrojonych warzyw dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy, a następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, oraz porządnie solimy i pieprzymy całość. Dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki – z obu stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation