Kuchnia

kuchnia

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym | Kwestia Smaku


500 g filetów z kurczaka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki oleju roślinnego
300 g pieczarek
2/3 szklanki bulionu
125 ml śmietanki 36% lub 30%
1 łyżka masła
opcjonalnie - mąka (1-2 łyżeczki)
świeży tymianek lub natka pietruszki

Filety kurczaka doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz suszonym oregano. Wysmarować łyżką oleju i odstawić do zamarynowania na ok. pół godziny.
Na patelnię wlać łyżkę oleju, włożyć filety i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 2,5 minuty z każdej strony. Dodać pokrojone pieczarki (malutkie można pozostawić w całości) i smażyć razem przez minutę co chwilę mieszając grzyby. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez 6 minut w międzyczasie raz przewracając mięso.
Zdjąć pokrywę, dodać śmietankę (uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami soków z patelni), wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewracając mięso. Pod koniec dodać masło i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać mąkę (przez sitko, bezpośrednio do sosu), wymieszać i zagotować. Posypać świeżym tymiankiem lub posiekaną natką.
PROPOZYCJA PODANIA

ziemniaki / puree ziemniaczane / makaron / sałata z rukolą i śmietaną
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation