Kuchnia

słodkości

SERNIK CREME BRULEE Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI

SKŁADNIKI:

( tortownica ok. 24 cm ):

SPÓD:

* herbatniki – ok. 200 g

* masło min. 82% – 2-3 łyżki

MASA SEROWA:

* twaróg sernikowy 3xmielony – 750 g

* mascarpone – 250 g

* mleko zagęszczone słodzone ( np.w tubce ) – 150 g

* cukier puder Diamant – ok. 4 łyżki

* esencja waniliowa – 1 łyżeczka

* jajko „L” – 4 szt

* mąka pszenna – 1 łyżka

* mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki

CREME BRULLE:

* żółtko – 4 szt

* cukier drobny Diamant – 3 łyżki

* ziarna z wanilii – 1 szt

* śmietana 36% – 300 ml

+ cukier Rafinada Diamant

KANDYZOWANE POMARAŃCZE:

* pomarańcza – 2 szt

* woda – 1,5 szkl

* cukier drobny Diamant – 1 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KANDYZOWANE POMARAŃCZE:

Dokładnie wyszorowane i sparzone wrzątkiem owoce kroimy w ok. 5 mm plastry, wyciągamy pestki.

Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy owoce i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5-2 godzin.

W trakcie gotowania co ok 30 minut obracamy. Po ugotowaniu osuszamy.

SPÓD:

Ciasteczka blendujemy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy, wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową – piec będziemy w kąpieli wodnej.

MASA SEROWA:

Wszystkie składniki umieszczamy razem w misie miksera i na wolnych obrotach miksujemy kilkanaście sekund – do połączenia składników ( nie napowietrzamy masy ).

Przelewamy do tortownicy, pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 50 minut w 150C.

CREME BRULEE:
Przygotowujemy je ok. 30 minut przed końcem pieczenia.

Kremówkę gotujemy z drobnym cukrem i ziarnami wanilii. Wyłączamy.

Żółtka miksujemy kilkanaście sekund ( tak, by się rozbełtały, ale nie napowietrzyły ), a następnie cieniutkim strumieniem wlewamy gorącą śmietankę cały czas mieszając łyżką.

CAŁOŚĆ:

Upieczony sernik odstawiamy na ok. 5 minut ( poza piekarnikiem ), temperaturę obniżamy do 120C.

Na wierzch sernika delikatnie przekładamy masę creme brulee, wstawiamy ponownie do piekarnika na ok.60 minut.

Studzimy w uchylonym piekarniku a następie wkładamy go na noc do lodówki.

Wierzch posypujemy drobnym cukrem oraz rafinadą i karmelizujemy za pomocą palnika.

Dekorujemy owocami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation