Kuchnia

Wieprzowina

Polędwiczki z pieczarkami
Szukasz świetnego pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny lub danie świąteczne, to trafiłeś idealnie.
Wieprzowe polędwiczki, soczyste, pyszne w aromatycznym sosie z pieczarkami. Bez wyjątku zachwyci każdego.
40 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 kg pieczarek
• Mąka pszenna do panierki
• Olej do smażenia
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 1 łyżka miodu
• Pieprz
• Sól
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam dłonią, doprawiam papryką słodką, pieprzem oraz solą. Następnie obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Podlewam wodą i gotuję około 15 minut.
2. Wlewam sos sojowy, miód, ocet, ketchup i jeszcze 5 minut gotuję.
3. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiam pieprzem oraz solą. Grzyby po usmażeniu łączę z mięsem.
4. Danie gotowe.
5. Podaję z ziemniakami lub kopytkami i surówką.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation