Kuchnia

ciasta

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową
Składniki:
Ciasto:
8 białek
4 żółtka
130g cukru
50g posiekanych migdałów
50g zmielonych migdałów
120g suchego maku (nie mielonego)
100g wiórków kokosowych
parę kropli aromatu migdałowego
Do nasączenia:
170ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
450ml mleka
125ml soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
120g cukru kryształu
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 żółtka
250g masła w temperaturze pokojowej
70g cukru pudru
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70%
230ml śmietanki kremówki 30%
wiórki kokosowe do posypania
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.2. Białka ubić na pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę, patrz FILM.3. Do piany z jajek dodać posiekane migdały, zmielone migdały, mak, wiórki kokosowe i parę kropli aromatu migdałowego, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.Krem:
5. Do rondelka wlać połowę mleka, dodać cukier kryształ, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.6. Do pozostałego mleka dodać sok z cytryny, dwa budynie w proszku, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.7. Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę.8. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.9. Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.Składanie ciasta:
10. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki.11. Ciasto przekroić w poziomie na dwie części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć ciasto w blaszce.12. Na ciasto wyłożyć około 2/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta, patrz FILM (ja odwróciłam ciasto, czyli przypieczoną skórkę z wierzchu położyłam na kremie, aby ciasto było bardziej równe, ale nie musimy tego robić). Ciasto nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.Polewa:
13. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.14. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 15-25 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).15. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.Udanych wypieków :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation