Kuchnia

ciasto Mazurek

Mazurek kawowy
Na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 białko
Na masę kawową:
100 g masła, roztopionego
1 łyżka kawy rozpuszczona w 50 ml wrzątku, wystudzona
140 g mleka w proszku
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwej wanilii (ew. cukru wanilinowego)
Dodatkowo:
200 g marmolady
50 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady

Ciasto kruche:
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Około 1/4 ciasta oddzielić. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy. Z pozostałego ciasta (1/4) uformować wałeczek i przykleić na białko do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc obramowanie. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Masa kawowa:
Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Mleko w proszku wymieszać z cukrami. Dodać wystudzoną kawę, wymieszać. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło i wymieszać, do połączenia.

Wykonanie:
Wystudzony kruchy spód posmarować marmoladą. Na marmoladę wyłożyć masę kawową, rozsmarować równomiernie po całości. Wierzch udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką oraz białą czekoladą.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation