Kuchnia

Smacznego

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA SPÓD SERNICZKÓW
100 g herbatników
30 g masła
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
2 jajka (w temp. pokojowej)
150 g czekolady białej
1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
skórka otarta z 1 dużej cytryny
80 g śmietanki 36% (w temp pokojowej)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
50 g czekolady białej
30 g śmietanki 36%
skórka otarta z połowy cytryny
SKŁADNIKI NA KREM
100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
10 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE

PRZYGOTOWANIE SERNICZKÓW
Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
Połamaną białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, cukier waniliowy i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy dodać skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać.
Przygotowane papilotki wypełnić masą serową do krawędzi. Zagotować czajnik wody.
Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie wyłożyć je na talerz/tacę i schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.
PRZYGOTOWANIE POLEWY
Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Do czekolady dodać skórkę cytrynową, wymieszać, dolać gorącą śmietankę i szybko wymieszać do powstania jednolitej polewy.
Równo polać serniczki polewą (po małej łyżeczce na każdy) i delikatnie rozsmarować. Schłodzić serniczki 10-15 minut, do zgęstnienia polewy.
PRZYGOTOWANIE KREMU
W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) do powstania gęstej, puszystej masy. Zajmie to 1-2 minuty.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.
Na wierzch każdego serniczka (lekko wcisnąć w krem) można dać kawałek cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation