Architektura

Architektura

Początkująca pani domu: Makaron z cukinii smażony na sposób wschodni.

Składniki:

1 średnia zielona cukinia
1 średnia żółta cukinia
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 cm kawałek świeżego imbiru
olej do potraw z woka - ja mam z kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej - zakupiony w czasie tygodnia azjatyckiego w Lidlu :)
ziarna białego sezamu


Wykonanie:

1. Cukinie dokładnie myjemy. Pamiętajmy, by były to młode okazy, inaczej skórka będzie za twarda i niejadalna. Nożykiem do julienne tniemy cukinie na paseczki. Można to zrobić również nożem, ale trudno będzie osiągnąć równe i cienkie paseczki.
2. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy miód oraz sos sojowy.
3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony drobno imbir.
4. Dorzucamy do woka paski cukinii.
5. Smażymy kilka minut, często mieszając.
6. Pod koniec dosypujemy ziarna sezamu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation